Mødet med en ny kultur

Børn med legofigurer

Hvad sker der, når et barn lander i en ny og ukendt kultur? Og hvad skal du som fagperson huske på? Det kan du blive klogere på her.

Det er en god tommelfingerregel at huske på, at det er et møde mellem to kulturer – og også vise interesse i barnets. Få også tips til lege, du kan sætte i gang uden at være afhængig af det talte sprog. 

Materialer

Kultur er de koder og normer, vi lever efter i for eksempel Danmark. De kan være meget forskellige fra de normer og koder, barnet der har været på flugt, kender fra sit hjemland. 

Viden

Det kan være en god idé at fortælle den nyankomne familie om, hvordan den danske skole er opbygget og fungerer. Det kan adskille sig fra det, de kender, på flere niveauer. 

Viden

Det kan overraske, at der overhovedet findes dagtilbud som vuggestuer, børnehaver og fritidshjem, det kan være, barnet og familien ikke har mødt noget, der ligner i deres hjemland. 

Gode råd

Det er godt at huske, at det ikke kun er barnet, der møder en ny kultur, men også dig og de andre børn. Du kan understøtte det ved at spørge nysgerrigt ind til barnets hjemland og traditioner. 

Få tips og tricks til, hvordan du kan få dit budskab igennem og skabe tryghed i en samtale uden et fælles sprog. 

Stopdans, forhindringsbane og sæbeboblebasket er eksempler på lege, du kan arrangere uden, at børnene er afhængige af et fælles talt sprog.