Gode råd til dig, der er frivillig

Børn med hulahopringe

De fleste organisationer har nogle overordnede linjer for, hvordan man som frivillig er sammen med børn, der har været på flugt. 

Men de nærmere detaljer, må man som frivillige i den enkelte aktivitet selv finde frem til.  

Her er nogle gode råd, du kan følge:
(Kilde: Røde Kors)

  1. Du skal være opmærksom på, at arbejdet med familier, der har været på flugt, kan være fascinerende og givende, men det kan også være tungt. Det er vigtigt at passe på sig selv for at kunne passe godt på børnene. 
  2. Husk at afgrænse dit arbejde og tænk godt igennem, hvor mange timer, du har til rådighed og over hvor lang en periode. 
  3. Det er en god idé, at du overvejer, om du vil involvere din familie og dine nærmeste i dit frivillige arbejde, og om du ønsker en venskabelig relation eller en mere praktisk og støttende rolle i relationen. 
  4. Find balancen, så du hverken involverer dig for lidt eller for meget i barnets liv. Sigt efter en empatisk relation, der er baseret på åbenhed, imødekommenhed og tålmodighed. 
  5. Din rolle er at vejlede og støtte — ikke at afgøre, hvad barnet skal gøre og ikke at træffe beslutninger uden om barnet og barnets familie. 
  6. Tilstræb et helhedssyn på barnet, så du ser ham eller hende som et helt menneske. Familien og barnet er ressourcefulde mennesker, der samtidig er særligt sårbare på grund af deres oplevelser og den sorgproces, de går igennem. 
  7. Det har en god virkning at være åben og nysgerrig omkring barnets kultur og traditioner og samtidig fortælle om din egen kultur og familietraditioner.
  8. Det kræver tålmodighed at skabe en relation til et barn, der har været på flugt. Det er en proces, der tager tid, og som kan rumme mange op- og nedture.  


Husk også, at du
allerede er sej, fordi du er frivillig og vil gøre en forskel for børn, der har været på flugt.

Pas på dig selv i arbejdet og husk at bruge dine dygtige medfrivillige til værdifuld sparring.    

Se også:

Pas på dig selv