Hvorfor flygter mennesker?

Holde i hånd

Der er mere end 89 millioner mennesker verden over, som er blevet tvunget til at forlade hus og hjem. De kan være på flugt både inden for og uden for deres eget lands grænser.

I alt er der cirka 43 millioner børn, der er på flugt i verden lige nu.

Nogle børn og familier flygter til et land i nærområdet, mens andre må flygte længere væk for at finde sikkerhed og tryghed – for eksempel til Danmark. 

Når børn og deres familier bliver nødt til at flygte, kommer de ofte ud på en både farlig og risikofyldt rejse, som kan efterlade ar på sjælen.

De har måske forladt en hjemby, der er ødelagt af katastrofe eller krig samtidig med, at de frygtede for deres liv. Mennesker flygter oftest, når det ikke længere er en mulighed for dem, at blive.

Ligesom at årsagen til flugten, og oplevelsen af den, kan være forskellig fra familie til familie, kan opholdet i det nye land også være det. Nogle børn og familier har brug for midlertidig beskyttelse og ophold, indtil det igen er sikkert for dem at vende tilbage til deres hjem, familie og netværk. Andre har brug for permanent opholdstilladelse og skal altså etablere en helt ny tilværelse i deres nye land.

Som udgangspunkt er alle opholdstilladelser midlertidige i Danmark og bliver givet for et til to år ad gangen. Man skal have været her i otte år og opfylde en række krav, før man kan søge om permanent opholdstilladelse. 

Se også:

Alle børn har rettigheder
Hvordan påvirker det et barn at være på flugt
Hvordan kan jeg hjælpe som frivillig